Episode 38

full
Published on:

1st May 2020

Avsnitt 38: Ljudets betydelse på arbetsplatsen med Joakim Scholander

Vår ljudmiljö påverkar både hur vi mår och hur vi presterar på jobbet. Vi har alla upplevt arbetsplatser där ljudnivån av olika orsaker spårat ur, men ingen verkar veta hur man ska ordna upp det. Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet säger gällande en bullrig arbetsmiljö att "Kroppen utsöndrar högre nivåer av stresshormonet kortisol vilket i sin tur kan ge högt blodtryck, sämre immunförsvar och sämre sömnkvalitet".

Det är ju inte bra.

Tur då att vi har experter som Joakim Scholander, dagens samtalsgäst i Arbetsplatspodden. En självutnämnd ljudnörd och ett akustiskt geni som med sitt företag Strategisk Akustik löser allehanda problem med ljud man kan ha på arbetsplatsen, så arbetsro kan råda och produktiviteten flöda. Vi fick en pratstund om öppna kontorsytor, ljudnivåer och verktygen som behövs.

Nyttiga länkar:

Joakim Scholander på LinkedIn

Strategisk Akustik

Arbetsmiljöverkets ljudapp

Sponsor:

Arbetsplatspodden sponsras av Bokadero.se, en digital marknadsplats för bokning av talare.

Listen for free

Show artwork for Arbetsplatspodden

About the Podcast

Arbetsplatspodden
Hur vi skapar den bästa arbetsplatsen
Arbetsplatspodden drivs av Cultivated Workplaces, och programledare är Andreas Ek-Sarfraz, arbetsplatsutvecklare och föreläsare med 20+ år av erfarenhet från ansvarsområden inom en rad svenska och internationella företag.

Tanken med Arbetsplatspodden är att informera, inspirera och arbeta för bättre välmående arbetsplatser. Vi pratar om arbetsmiljö, de sociala reglerna, kulturen på arbetsplatsen och mycket mer som är knutet till arbetslivet.

WHO säger det bäst:
"Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning."

Min förhoppning är att Arbetsplatspodden skall bidra för ett friskare arbetsliv. Detta skall ske med spännande samtal varje vecka och därigenom leverera inspirerande information och nyttig kunskap. Ibland kan det dyka upp bonusavsnitt, beroende på vad som kommer i poddens väg.

För tankar och idéer, kontakta mig på arbetsplatspodden @ cultivatedworkplaces .se

Musik i intro säsong 3-4: Shine bright (Scott Holmes) / CC BY 4.0
Musik i intro säsong 1-2: Night Drive (Decktonic) / CC BY 4.0

About your host

Profile picture for Andreas Ek-Sarfraz

Andreas Ek-Sarfraz

Med 20+ års erfarenhet från en mängd svenska och internationella organisationer som Scandic, Hilton, Rica, Sitel, Linksys, Nokia, Microsoft, IOGT-NTO, ISS och DHL, samt arbetsmiljöarbete i flera länder hjälper jag företag med arbetsmiljö, företagskultur, språkbruk, ledarskapsfrågor och medarbetarskapet.

Ett verktyg i arbetet för bättre arbetsplatser är podcasten Arbetsplatspodden.