Episode 22

full
Published on:

24th May 2017

Avsnitt 22: Palmoljan – vad handlar det om?

Palmolja är en ingrediens i en mängd produkter i vår vardag som seglat upp på mångas radar. Anledningen till senaste tidens uppmärksamhet beror på EFSA (European Food Safety Authority) efter en studie har landat i att raffinerad (alltså processad) palmolja potentiellt är cancerframkallande. Detta beror förenklat på att när palmolja värms upp i ca 200 grader, så triggas cancerämnen i oljan.

Detta ämne, Glycidylestrar (samt 2- och 3-mcpd-estrar) bildas vid ett steg i raffineringsprocessen som kallas deodorisering då dåliga aromer avlägsnas. Oljan hettas då upp till 200 grader celsius. Dessa ämnen kan bildas i de flesta vegetabiliska oljor, men halterna som uppmätts i palmolja är 5–10 gånger högre. Denna rapport kom i maj 2016 redan, och Livsmedelsverket vill diskutera gränsvärden.

 

Helle Knutsen, en av doktorerna på EFSA panel sade följande:

”There is sufficient evidence that glycidol is genotoxic and carcinogenic, therefore the CONTAM Panel did not set a safe level for GE.”

 

OLW, Göteborgs Kex och Cloetta har på sistone börjat rensa ut palmolja ur sina produkter. Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som bland annat har varumärken som OLW (chips, ostbågar, nötter), Göteborgs Kex (ballerina, digestive, saltiner) och Panda (lakrits), hade i slutet av 2016 tagit bort palmoljan i 98 procent av sina produkter och istället ersatt den med oljor från exempelvis solros, kokos och sheanöt.

Även Cloetta har fattat beslut om att fasa ut palmolja. Majoriteten av deras produkter ska mot slutet av 2017 vara fria från palmolja. 

Men Nutella då?

Italienska Ferrero är lite i epicentrum för det hela. Dom tillverkar Nutella, och det var där mediahysterin började med headlines som “Nutella gives you cancer” och liknande. Lägg till en intervju med bångstyriga italienska Pr-människor med uttalande som “Vi kommer ALDRIG ändra receptet” så är det som gjort för enkel klicka-och-dela-storm.

Ferrero, använder ca 185 000 ton palmolja varje år, enligt Reuters. Enligt hemsidan är palmoljan en av hemligheterna bakom den goda smaken.

“– Att göra Nutella utan palmolja skulle vara att tillverka ett sämre substitut, det vore ett steg bakåt”, har inköpschefen Vincenzo Tapella sagt till nyhetsbyrån.

Ferrero har hävdat att de använder en process där palmoljan inte värms upp över 200 grader vilket minimerar problemet.

Svenska Ferrero har ett uttalande på sin sida:

”Ja, Nutella är helt säkert att äta. Konsumenternas hälsa och välbefinnande är en absolut prioritet för Ferrero. I synnerhet är påståenden om att Nutella kan ge dig cancer på grund av att det innehåller palmolja oansvariga och utan vetenskapliga belägg.”

Jag har försökt i nästan tre veckor att få svar på frågor av Ferrero, men trots flera telefonsamtal och email

Listen for free

Show artwork for Arbetsplatspodden

About the Podcast

Arbetsplatspodden
Hur vi skapar den bästa arbetsplatsen
Arbetsplatspodden drivs av Cultivated Workplaces, och programledare är Andreas Ek-Sarfraz, arbetsplatsutvecklare och föreläsare med 20+ år av erfarenhet från ansvarsområden inom en rad svenska och internationella företag.

Tanken med Arbetsplatspodden är att informera, inspirera och arbeta för bättre välmående arbetsplatser. Vi pratar om arbetsmiljö, de sociala reglerna, kulturen på arbetsplatsen och mycket mer som är knutet till arbetslivet.

WHO säger det bäst:
"Hälsa är ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaro av sjukdom och funktionsnedsättning."

Min förhoppning är att Arbetsplatspodden skall bidra för ett friskare arbetsliv. Detta skall ske med spännande samtal varje vecka och därigenom leverera inspirerande information och nyttig kunskap. Ibland kan det dyka upp bonusavsnitt, beroende på vad som kommer i poddens väg.

För tankar och idéer, kontakta mig på arbetsplatspodden @ cultivatedworkplaces .se

Musik i intro säsong 3-4: Shine bright (Scott Holmes) / CC BY 4.0
Musik i intro säsong 1-2: Night Drive (Decktonic) / CC BY 4.0

About your host

Profile picture for Andreas Ek-Sarfraz

Andreas Ek-Sarfraz

Med 20+ års erfarenhet från en mängd svenska och internationella organisationer som Scandic, Hilton, Rica, Sitel, Linksys, Nokia, Microsoft, IOGT-NTO, ISS och DHL, samt arbetsmiljöarbete i flera länder hjälper jag företag med arbetsmiljö, företagskultur, språkbruk, ledarskapsfrågor och medarbetarskapet.

Ett verktyg i arbetet för bättre arbetsplatser är podcasten Arbetsplatspodden.